vineri, 30 aprilie 2010

Paine





Va scriu o reteta de paine de casa.

Eu fac din 1 Kg de faina si coc painea in forme de chec, imi ies 2 paini foarte bune si pufoase.

1 Kg faina
20 gr dorjdie uscata (eu folosesc Pakmaya)
10 lg ulei
15 gr sare
20 gr zahar - nu pun zahar, unele persoane pun si zahar.
570 apa calduta
Sarea si zaharul nu trebuie sa se intalneasca cu drojdia.

Daca faceti painea la aparatul de paine prima data puneti apa, uleiul, sarea, zaharul, si apoi faina amestecata cu drojdia... porniti masina...si stati la o cafea...va relaxati. Dureaza 15 minute.

Daca framantati aluatul de paine cu mana : puneti faina intr-un vas , amestecati cu drojdia, faceti o gaura in mijloc unde puneti apa, zaharul, sarea si uleiul si incepeti sa framantati, pana aluatul nu se mai lipeste de mana si e compact...Spor la framantat :( e cam greu cu mana, trebuie sa framantati cam 15 minute sa iasa un aluat bun.

Se lasa la dospit cam 45 de minute, se pune in forma dorita unde il lasam inca 15-20 minute sa dospeaca, pornim cuptorul si inainte sa bagam painea la cuptor o ungem cu putina apa cat sa luceasca apoi presaram faina.
Se lasa la cuptor pana se rumeneste, eu o las 25 de minute, acum depinde de cuptorul fiecaruia.

Pofta buna~!!!

2 comentarii: